De moeder van Esra…

vertelt over gezinsondersteuning

Simone (32): ”Esra is vijf jaar en autistisch, dat is soms heel moeilijk. Als ik probeer haar op tijd op het kinderdagcentrum te krijgen, krijgt ze altijd een driftbui. Ik wilde weten hoe ik beter met haar kon omgaan. Het is niet gemakkelijk om een ander om advies te vragen. Maar Esra is anders, dus wilden we graag een advies van iemand die er echt verstand van heeft.

Sjoukje is hier eerst een keer of zes geweest om Esra te observeren, soms kwam ze alleen om met ons te praten. Wat ze meteen deed, was plaatjes maken voor sommige activiteiten; een pictogram. Een mandje met boodschappen stond voor boodschappen doen. Nu hebben we een soort dagkalender gemaakt met allerlei plaatjes; Esra kan precies zien wat er komt. En we hebben een kleurenklok. Als ik de afwas doe, kan ik tegen Esra zeggen: ‘als de wijzer in het blauw komt, dan ga ik weer met jou spelen’.

Nu komt Sjoukje regelmatig langs, we werken met een ondersteuningsplan. Zij legt ons uit hoe het werkt in Esra’s hoofd, dat vind ik heel verhelderend. Ik heb geleerd Esra aan te kijken en rustig één opdracht tegelijk te geven. We kijken echt samen met Sjoukje wat Esra precies doet en waarom. Esra’s driftbuien zijn een stuk minder geworden, ze zit duidelijk beter in haar vel. En wij snappen haar nu veel beter.”

Lees meer over gezinsondersteuning >>